måndag 7 februari 2011

Faktaruta Granatäpplen

Näringsvärden per 100 g färsk frukt (ätlig del, daglig intag:

  • fibrer 10 g
  • energi 233 kJ/56 kcl
  • kolhydrater 7 g
  • fett 0,6 g
  • C-vitamin 6 mg
  • järn 0,3 mg
  • vatten 81 g

Användning: Det är det geléaktiga fruktköttet med frön som äts. Fruktkött och kärnorna kan skrapas ur en delad frukt med en sked. Man kan också knacka med en träslev på skalet till en frukthalva som är lagd med snittytan mot handflatan. Kärnorna kommer då ut utan att gå sönder. Det går även att göra några snitt längs med frukten, som när man skalar en apelsin, och kränga skalet ut och in så att kärnorna faller ut. Det röda fruktköttet passar bra i sallader och desserter. I Mellanöstern använder man även granatäpple i sås till fisk– och kötträtter.

Försäljningsperiod: Hela året. Granatäpple importeras bland annat från Indien och länderna runt Medelhavet

Hållbarhet och förvaring: Granatäpple bör förvaras i 0–4°C. Bäst förvaras granatäpple vid 0–2°C och 90–95 % relativ fuktighet. Då kan hållbarheten vara 2 månader.

Känslighet: Granatäpple är ingen särskilt känslig frukt, vare sig det gäller värme, kyla eller uttorkning. Produktionen av etylen är låg och känsligheten för etylen obefintlig.

Hur man äter: Skala bort skalet på själva granat äpplet, ta en sked och tryck ut de små kärnorna, häll sedan i en skål och tillsätt salt.
Om du vill ha fler kombinationer så gör en fruktsallad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar